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Church and Society Commission 

Consultation on same-sex religious marriage: 
 
Question 1:  

Do you agree that consent of the governing authority should be required before officiants can be appointed to 

solemnise same-sex religious marriage?  

Yes 

 

Question 2:  

Do you agree that officiants should be free to choose whether to solemnise same-sex marriages, even where their 

religious body chooses to consent to such marriages?  

Yes 

 

Question 3:  

Do you agree with the proposed general definition of “governing authority”, whose consent is required for 

religious bodies to solemnise same-sex religious marriages?  

Please note the general definition of “governing authority” in Northern Ireland is: ‘the person or persons 

recognised by the members of the religious body as competent for the purpose of giving consent’.  

Yes 

 

Question 4:  

Do you agree that the definition of governing authority should also include a person or body (such as a recognised 

decision making body) that, on request, is specified in regulations by the Registrar General?  

Yes 

 

Question 5:  

Do you agree that no religious bodies or persons acting on behalf or under the auspices of such bodies should be 

compelled to undertake specified activities relating to same-sex marriage?  

Yes 

 

Question 6:  

Do you agree that religious bodies (including persons acting on their behalf and under their auspices) and officiants 

should not be compelled to undertake the core functions specified in paragraph 49?  

Yes 

 

Question 7:  

Do you agree that the existing protections plus the exceptions we are proposing to the Equality Act (Sexual 

Orientation) Regulations (Northern Ireland) 2006 and the Sex Discrimination (Northern Ireland) Order 1976 cover 

the services a religious body or person acting on its behalf might provide to the public in connection with same-

sex marriage?  

Yes 

 

Question 8:  

Do you agree that the proposed protections (set out in sections 1.6, 1.7, 1.8 and 1.9) relating to consent, non-

compulsion and equality law exceptions are appropriate for ministers/chaplains working in secular organisations?  

Yes 

 

Question 9:  

Given what has been covered in Part 1 of this consultation:  

If you represent a religious body in Northern Ireland, would you choose to give consent to solemnise same-sex 

marriages?  

Name of religious body: N/A 

The Church and Society Commission, while a part of the Church of Ireland, cannot speak on behalf of 

the entire church. Rather, the goal of CASC is to provide direction to the church’s practical work in social 

theology. The Church of Ireland has previously indicated its stance on the issue of same-sex marriages.  

  



CHURCH OF IRELAND Tel: (+3531) 4978422 

 Fax: (+3531) 4978821 

 Email: office@rcbdub.org 

Church of Ireland House, Church Avenue, Rathmines, Dublin 6 D06 CF67 

Page | 2  
 

Church and Society Commission 

Consultation on conversion entitlements. 
 

Question 1:  

Do you agree that same-sex couples in Northern Ireland should be permitted to convert their civil partnership to 

marriage?  

Yes 

 

If it has been decided to legalise same-sex marriage in a territory where such couples were previously 

only able to form civil partnerships it should be permitted for them to convert such a partnership to a 

marriage. 

 

Question 2:  

Do you agree that opposite-sex couples in Northern Ireland should not be permitted to convert their civil 

partnership to marriage?  

No 

 

The Scottish proposal of synchronising the rights of same and opposite sex couples seems like a logical 

and clear solution. 

 

Question 3: 

Do you think that opposite-sex couples should have the right to convert their marriage to a civil partnership?  

No 

 

This proposal does not cover any extant “gap” and does not need to be instated.  

 

Question 4:  

Do you agree that same-sex couples in Northern Ireland should not be permitted to convert from marriage to a 

civil partnership?  

Yes 

 

Question 5:  

If we allow a civil partnership to be converted to a marriage, should the marriage be treated as existing from:  

The date the civil partnership was formed? 

 

Given the potential for this to solve potential issues, it seems a worthwhile proposal.  

 

Question 6:  

If we allow a marriage to be converted to a civil partnership, should the civil partnership be treated as existing 

from:  

The date the conversion takes place (i.e. the date the couple sign the conversion declaration) 

 

Question 6A:  

If you have answered ‘the date the marriage was formed’, should it be possible for couples who married before 

December 2005 (i.e. when same-sex civil partnerships were introduced in Northern Ireland) to have their civil 

partnerships treated as existing since the date of their marriage?  

N/A 

 

Question 7:  

Do you agree that only those couples that formalised their relationships before 13 January 2020 should be able to 

convert?  

No 

 

There is no reasonable reason to restrict the ability to convert a civil partnership to a civil marriage to a 

strict timeframe. It is unlikely that demand will remain high after the “deadline” period anyway, in which 

case retaining the option causes little problem. If demand remains high then there is clearly a 

demonstrable reason for the option to be available to couples.  



CHURCH OF IRELAND Tel: (+3531) 4978422 

 Fax: (+3531) 4978821 

 Email: office@rcbdub.org 

Church of Ireland House, Church Avenue, Rathmines, Dublin 6 D06 CF67 

Page | 3  
 

Church and Society Commission 

 

Question 8:  

Do you agree that all conversion rights should be brought to an end after a fixed period of time?  

No 

 

As stated above, there does not seem to be any real reason to close off the conversion system. If both 

civil partnerships and civil marriages are extant then it makes reasonable sense that a couple could want 

to reinforce their commitment by converting from partnership to marriage. And, as also stated above, if 

demand tapers off then nothing has been lost by leaving the option open. If demand remains then it is 

clearly a worthwhile option.  

 

Question 9: 

 If you have answered yes to question 8, how long should couples (same-sex civil partners and opposite-sex 

married couples) have to convert their relationships from the date the conversion rights come into effect?  

N/A 
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